Na tomto místě budeme pro vás rádi přinášet novinky nejenom ze zámeckého prostředí, ale i z našeho okolí. Je tolik možností, jak si užít zámecké ubytování na Chateau Herálec, kam zajet, co vidět, čím se potěšit. Nechte se inspirovat!
Alexandra Kasperová
-
- Víkend v slunečné Marbelle
- Nový kalendář Chateau Herálec
- Změny ve vedení Chateau Herálec
- Herálecké pampary
- Pesto z medvědího česneku
- Srdíčkové básničky
- Ponožky na nožky
- Snídaně z grilu
- Zámecká nabíjeci stanice na elektromobily
- Květinové tenisky Tikoki pro Chateau Herálec
- Přístroj, který zachraňuje životy
- Krásy České republiky
- Ovoce ze sadu na uvítanou
- Obří hrací kostky
- Kozí sýry z Vlčích hor
- Chateau Herálec Gourmet linie
- Myslíme i na ty nejmenší
- Hřejivé deky z ovčí vlny
- Výstava ilustrací v OGV
- Obři ze zámecké zahrady
- Nadační fond pro místní školu
- >> Archív Tipů a Novinek <<
Víkend v slunečné Marbelle
Přijměte od nás tip na místo, kde strávit krásny čas nejen v zimních měsících. Villa Penati na úžasné Costa del Sol v španělské Marbelle je pro hosty, kteří milují přepych soukromí a luxus privátní rezidence jako stvořená. Přímo z oken i exotické zahrady s vyhřívaným bazénem je výhled na hřiště La Quinta Golf, a v opravdu bezprostředním okolí je další víc jak desítka špičkových golfových resortů. Je to ovšem tip nejen pro golfisty. V kosmopolitní Marbelle na Vás čeká jistota slunečného andaluzského počasí, intimita a bezpečnost v soukromí stylové vily. Pokud jste ještě nezažili procházku po Golden Mile, nenechte si tuto pžíležitost ujít. Nádherná příroda, spousta pamětihodností v okolí, ńedaleky Gibraltar, Afrika na dohled….a nádherné moře s nekonečnými plážemi. A jak na to? Kontaktujte našeho partnera, společnost Finest Rentals, která pro nás vilu spravuje a rezervujte! Pobyt ve Villa Penati!
Nový kalendář Chateau Herálec
Již šesté vydání zámeckého stolního kalendáře 2022 je věnované těm, kteří jsou tvůrci pohody a kvality, kterou již 10 let poskytujeme našim hostům. Jak v něm píšeme, mnohému jsme se naučili, objevili v sobě opravdovou radost sloužit a dělat Vám radost. Při tvorbě kalendáře jsme si na leccos vzpomněli, a uvědomili jsme si zajímavou skutečnost: jak velký počet našich zaměstnanců pracuje na Chateau Herálec od samého startu projektu! Vážíme si to, a zároveň jsme rádi, že vždy jsme byli schopni v regionu najít šikovné, motivované a především milé lidi, kteří na zámku rádi pracují. Zajímavým faktem je i to, že mezitím se ženským oporám našeho týmu narodilo 10 dětí. Všem, kteří se za 10 let podepsali na nynější tváři Chateau Herálec moc děkujeme a těšíme se na další desetiletku 😊. Uvědomili jsme si, že letošní kalendář vlastně navazuje na první stolní kalendář z roku 2017. Tehdy jsme k němu napsali: Kalendář je poctou těm, kteří jsou pro kvalitní službu ti nejdůležitější: našim zaměstnancům. Lidé Chateau Herálec dnes tvoří to, co je v hotelierství nejdůležitější: pocit pohody, přátelskou atmosféru, kdy každý host ví, že je vítaný a cítí, že lidé na zámku jsou odhodlaní dělat svým hostům v rámci pobytu radost.“ A to platí v plné míře i dnes.
Naše oblíbené stolní kalendáře byly v předchozích letech věnované třeba oblíbeným receptům z naší kuchyně, psali jsme se také našemu anglickému parku a jeho krásách, kalednář tak hezky v jednom roce doplnil našeho oblíbeného průvodce kouzelným zámeckým parkem. Jeden kalendář zase představil naši pestrou paletu zámeckých dárků, které si hosté rádi odvážejí domů jako vzpomínku na pobyt u nás a ten v minulém roce byl poctou značce L’Occitane, která je již několik let neodmyslitelnou součástí Chateau Herálec.
Změny ve vedení Chateau Herálec
Po deseti letech nastoupil na pozici ředitele Chateau Herálec Stanislav Prokop, kterého zejména naši vracející se hosté dobře znají. Standa pracuje na zámku už od jeho otevření a jeho příběh by mohl být inspirací pro mnohé mladé lidi. Po předchozích pracovních zkušenostech ze zahraničí jsme ho přijali na pozici číšníka, měl chuť neustále se zdokonalovat, vzdělávat, stal se nejen sommeliérem s velkým přehledem, ale prokázal i skvělé organizační schopnosti zejména při náročných akcích. Postupně díky jeho píli a velkému pracovnímu nasazení převzal i funkci food and beverage manažéra, kterou s přehledem skloubil i s působením v restauraci. Získal přehled o chodu celého hotelu, jehož vedení se ujal formálně 1.července 2021.
Protože jsme přesvědčeni, že talent a pracovitost jsou dobrou dvojkou, pověření zastupovat ředitele dostali další dlouholetí zaměstnanci Chateau Herálec: Jakub Kokoška se zodpovědností za obchod a akce, a Eva Janalíková se zodpovědností za provoz.
Alexandra Kasperová, která stála na čele hotelu od jeho otevření v září 2011 bude nadále pomáhat celému týmu zejména v oblasti marketingu a jak řekla: „Moje srdce bude i nadále bít pro tento krásný projekt. Dosáhli jsme mnohé, ale všechna ocenění jsou zásluhou usilovných a milých lidí, kteří na zámku pracují…a jsou jeho duší. Už nemůžu kůli dalším pracovním povinnostem trávit na zámku tolik času, a služba je zejména o osobní přítomnosti, přesto s klidem odevzdávám vedení, protože bude v dobrých rukou.“
Herálecké pampary
Asi netušíte, co to je. Vymyslel to náš šéfkuchař Michal, který tuto ryze českou specialitu připravuje už pátým rokem. Pokud máte ve své blízkosti krásnou čistou louku, na které kvetou pampelišky, můžete si ji připravit i vy. Je fajn, když najdete takové místo, kde se pampelišky chystají teprve kvést, protože pak puky nasbíráte daleko hezčí, z nich budou ty nejchutnější pampeliškové kapary. Trochu se při jejich zavařování zapotíte, protože po sběru je nutné všechny hlavičky probrat, vybrat nečistoty a těch ne úplně reprezentativních hlaviček se raději zbavit. Pak vše dobře propláchnout studenou vodou, prosypat solí a na druhý den zalít v lahvičkách sladkokyselým nálevem. A skutečná delikatesa z louky je na světě! Letos se kluci rozhodli vyrazit do anglického parku, kde náš zahradník na přání kuchyně nepokosil louku u heliportu a ani louku na svatebním paloučku a budou zuřivě sbírat i kvetoucí žluté hlavičky pampelišek. Chystají se připravit pampeliškový med a v záloze máme do otevření našeho zámeckého hotelu ještě přípravu spousty dobrot. Jsme přesvědčeni, že k luxusnímu ubytování prostě patří i luxusní dobroty, a ty v našem provedení jsou tak luxusně obyčejné 😊.
Pesto z medvědího česneku
Medvědího česneku je teď v dubnu plno nejen v našem anglickém parku, ale i ve vysočinských lesích. A my jsme nelenili, a spoustu nádherných zelených lístků s charakteristickou česnekovou vůní nasbírali. Kluci v kuchyni poté připravili oblíbené česnekové pesto. Letos, jak jsme kůli koronaviru zavřeni jsme měli paradoxně víc času a tak kluci nasbírali i puky květů medvědího česneku. Tyto naložili do oleje, no, bude to velká dobrota! Šéfkuchař Michal navíc rád prozradí recept na tuto dobrotu, kterou si mimochodem můžete udělat i z pampeliškových listů. Je to prý velmi jednoduché: listy je potěba dobře omýt, usušit, rozmixovat s piniovými, anebo vlašskými ořechy – každému dle chuti. Uvážlivě osolit, ale mnohé dosáhnete parmezánem, a uvážlivě přidat olej. Pro milovníky olivového oleje máme smutnou zprávu: Míšova zkušenost je taková, že pro toto pesto je daleko lepší kvalitní slunečnicový olej, protože pesto pak není tak hořké. Ostrost pesta z medvědího česneku navíc zjemní i hladkolistá petržel, nebojte se ji použít. Ze sušených listů v kuchyni vyrobili i česnekový prach /medvědí, samozřejmě/. Tyto ingredience určitě najdete i v nově připravovaném letním jídelním lístku, protože ten jarní jsme úplně přeskočili. Těšíme se na vás v červnu!
Srdíčkové básničky
Do naší kolekce zámeckých knih jsme zařadili opravdu výjimečnou knížku. Srdíčkové básničky napsala a ilustrovala Dagmar Šimková. Žena se vzhledem dívky, sílou obra a energií na rozdávaní. A příběhem, který nenechá lhostejným nikoho.
Když Dáša před 8 lety začala pracovat na Chateau Herálec jako recepční, díky své šikovnosti, píli a milému přístupu k hostům se stala jednou z opor našeho týmu. Pak přivedla na svět malou Dášenku, které je dnes 5 let a poté se členem rodiny stal malý nyní 3-letý Martínek. Do našeho týmu se již nevrátila, obě děti mají poruchu autistického spektra. O svých náročných dnech, kdy pečuje o obě děti mluví s takovou lehkostí a láskou, jakoby to bylo jednoduché… a ono není.
„Můj projekt vznikl tak nějak neplánovaně. Dášenka má Aspergerův syndrom a diabetes mellitus 1. typu a Martínek má diagnistikovaný dětský autismus. Ve snaze porozumět našim dětem, jsem začala hodně číst a velice mě zaujalo jak strukturované učení, tak i fakt, že jemná motorika sídlí v mozku hned vedle centra řeči. Na základě všech poznatků jsem začala dětem vyrábět pracovní sešity, které jim opravdu pomáhaly v učení a velice se jim tento způsob výuky zalíbil,“ říká Dáša, kterou to všechno inspirovalo a rozhodla se vydat první knížku. Vše sama vymyslela, namalovala, naučila se podklady graficky zpracovat, nechala knížku vytisknout. Teď doma lepí suché zipy a do knihy přídávají pohyblivé obrázky pro podporu vizualizace. Nadšenci a totálni srdcaři. Takto musí skompletovat 1.000 knížek.
Vzhledem ke kombinaci diagnóz u Dášenky zůstávají v domácím vzdělávání, Dáša tímto projektem ovšem nechtěla pouze přispět do rodinného rozpočtu. Našla něco, v čem je opravdu dobrá, už připravuje vydání srdíčkových básniček 2 a kromě toho ma vymyšlené další 2 knihy. Už dnes je jasné, že budou opětovně velmi milé, naučné a ocení je KAŽDÁ rodina, ve které je malé zvídavé dítě. Hravé knihy, protože tak svůj projekt Dáša nakonec nazvala, budeme podporovat jak to jen půjde a už nyní si můžete na zámku první knihu Dagmar Šimkové zakoupit. Věřte, nejenom pomůžete této skvělé ženě, ale URČITĚ získáte do dětské knihovny krásnou a zábavnou knihu, děti ji budou určitě milovat ❤️. Pokud se v dohledné době na zámek nechystáte, a náš tip na dárek vás zaujal, navštivte přímo Dášin e-shop www.hraveknihy.cz a knížku můžete mít doma coby dup.
Ponožky na nožky
Pokračujeme v péči o vaše nožky, a tak jsme ve spolupráci s firmou We are Ferdinand pro vás připravili další skvělý dárek. K našim populárním květinovým teniskám Tikoki v 4 různých dizajnech jsme přidali ponožky, které zahřejí nejen nožky, ale i srdce. Milujeme bláznivé ponožky, a ty naše jsou tak správně hravé a jak jsme zjistili, potěší jak ženy a děvčata, tak odvážné muže. Bílý základ našich ponožek ve 4 různých velikostech je vyplněný šedými a červenými kytičkami, a až zujete boty /nejlépe naše pohodlné zámecké tenisky/, tak bude vidět šedá pata a červená špička… moc stylové 😊 Ponožky jsou k mání na recepci, a budou součástí Chateau Herálec Gift Collection, připravované na adventní zámecké trhy, na které se už moc těšíme.
Snídaně z grilu
V létě naši hosté milují stolování na zámeckém nádvoří. A protože k létu bezesporu patří grilování, rozhodli jsme se snídaňovou nabídku zpestřit, a to dobrotami přímo z ohně! K dispozici jsou 4 varianty a úpřimně: jedna je lepší než druhá. K výběru jsou sázená anebo otáčená vejce, bágel na ohni, bavorské klobásky, grilované zeleninové špízy, rajčátka, žampiony portobello… a kdo nezkusil grilovaný římský salát, neví, co je dobrota 😊. Sladkou tečkou snídaní může být francouzský toast z ohně, doprovázený domácím tvarohem, šlehačkou, ořechy a ovocným špízem. Tento skvělý nápad inicioval náš F&B manažér Standa, kterého mnozí znají jako našeho oblíbeného číšníka. A skvělé menu dal dohromady náš šéfkuchař Michal se svým týmem v kuchyni. Novou snídaňovou nabídku si oblíbili nejen dospěláci, fantastickou atmosféru plamenů, které šlehají přímo z centrálního ohniště grilu Ofyr obdivují i malí návštěvníci zámku. Vůni i a skvělou chuť grilovaných snídaňových dobrot můžou naši hosté zažít v případě hezkého počasí každou neděli až do konce léta.
Zámecká nabíjecí stanice na elektromobily
Již delší dobu sledujeme, že mezi našimi zámeckými hosty jsou i majitelé elektromobilů. Abychom jim usnadnili „tankování“ a jejich pobyt ještě víc zpříjemnili, instalovali jsme v areálu parkoviště novou nabíjecí stanici, která umožňuje dobití hned 2 aut. Pokud tedy jako majitel elektrického auta budete potřebovat dobít, nebudete ztrácet čas, můžete v klidu odpočívat a užívat si zámeckou pohodu. A domů pak vyjet s plně nabitým autem. Do úplného nabití 😊
Květinové tenisky Tikoki pro Chateau Herálec
Veselé a naprosto originální jsou naše nové zámecké plátěné tenisky. Když jsme objevili plátěnky Tikoki a zjistili, že parta mladých podnikatelů, která tuto značku rozběhla pro nás může připravit „zámecké speciály“, neváhali jsme ani minutu. Projekt heráleckých tenisek se samozřejmě odvíjel dizajnově od naší zámecké růže, kterou grafici Tikoki zapracovali do několika opravdu vydařených modelů. Jsou nyní k dispozici na zámku a léto bez nich si už ani neumíme představit. Inspirovali jsme vás?
Přístroj, který zachraňuje životy
Defibrilátor jsme se rozhodli koupit po tom, co zámecká paní Alexandra s dcerou Karolínou absolvovaly kurz první pomoci. Nečte se to lehce, ale každý den umírá v evropské populaci více než 2.500 osob v souvislosti s náhlou srdeční zástavou. Automatický externí defibrilátor /AED/ může zachránit život, protože čím rýchlejší je pomoc, tím se šance zvyšují. V případě náhlé srdeční zástavy začne srdce fibrilovat a dojde k zástavě krevního oběhu. Po 4 – 5 minutách od zástavy oběhu začínají nenávratně odumírat mozkové buňky, proto je při podezření na zástavu srdce klíčová rychlá reakce. Nejprve je nutné zavolat zdravotnickou záchrannou službu 155 (případně 112) a následně zahájit resuscitaci s pomocí AED. I laik může s AED zachránit život, ale všichni naši recepční jsou proškoleni. Nicméně přístroje jsou konstruovány tak, že je dokáže použít i úplný laiki. Přístroj vede resuscitaci prakticky sám, je vybaven grafickým i slovním návodem. Jsme rádi, že jsme se zařadili mezi místa v České republice, kde je tento přístroj k dispozici.
Krásy České republiky
Ovoce ze sadu na uvitanou
V prvních zářijových dnech roku 2018 jsme odstartovali něco, na co jsme se připravovali víc než rok. Po novém bude zámecké hosty na pokojích na uvítanou čekat Ovoce ze sadu. Podle sezony pro vás budeme připravovat jablíčka z našeho sadu na Moravě, hrušky, třešně, švestky… jak budou hezky dozrávat. Ovoce pro vás s láskou sbírame sami, a pokud nestačíme se zásobami, pomáhají nám ze sadů u nedaleké Bohdanče. Všechno ovoce je v bio kvalitě, chováme se k němu laskavě od květu až po dozrálé plody. Třeba jablíčka ještě pečlive kontrolujeme a ty, které zachutnali červíkům zpracujeme pečlivě v kuchyni do našeho již ikonického rozloženého jablečného štrúdlu. No a ty nejhezčí putují po vyleštění na pkoje jako uvítací pozdrav pro naše hosty. Na zdraví!
Obří hrací kostky
Pro naše hravé hosty jsme nechali vyrobit místním truhlářem tyto obří hrací kostky, košíkář od Pelhřimova pro ně upletl hezký košík, v kterém se budou lehce nosit do parku. Máme připravené dvě hrací sady. Kostky jsme opatřili ochranným nátěrem tak, aby se při kutálení trávou neušpinily… a hurá do hry. Skóre hry si můžou hráči zapisovat na černé tabulky křídou, k tomu rádi připravíme i malé občerstvení. Vzhledem k velikosti kostek je nutné každou hodit zvlášť, čím se hra hodně protáhne, ale čas na zámku plyne pomaleji… a vyhraje ten nejlepší 🙂 Pokud bychom mohli doporučit, k zábavě patří i dobré nápoje a k létu určitě i jiskřivě vychlazené bílé anebo šumivé víno. Z bílých vín rozhodně stojí za vyzkoušení Sauvignon Blanc od pana Fabiga z Hustopeč, který se učil vyrábět ty nejlepší Sauvignony v samotném „království“ této odrůdy, kterým není žádný jiný stát než-li Nový Zéland. Vaši výhru v kostkách pak můžete oslavit některým ze skvělých sektů od pana Prokeše z Velkých Němčic, které jsou vyráběny klasickou metodou tak jako Champagne. Za nás jsou to jedny z nejlepších sektů, které se na Moravě urodily.
Kozí sýry z Vlčích hor
Navštívili jsme paní Kateřinu Peškovou, která pro nás vyrábí fantastické kozí sýry. Sezona už začala a kozími hlavami se to na rodinné farmě na Vlčích horách koncem dubna jen tak hemží. Ke stádu přibyly kůzlata, která prohání maminky i rodinného maxipsa. Paní Katka, která žije s rodinou opravdu na samotě u lesa je maminkou 3 dětí a byť v sezoně vstává opravdu ještě před sluníčkem a chodí spát téměř o půlnoci, je plná energie. Tato krásná žena se odmítla fotit, tak přinášíme foto koziček: pro chov si vybrala anglonubijské plemeno. Jeho výhodou je, že nadojené mléko od těchto koz nesmrdí „kozinou“, a tak občasný argument odpůrců této zdravé lahůdky dostává na frak.
Navíc, jako absolventka prestižní grafické školy vnesla umělecké cítění i do výroby sýrů: když vytáhnete ze sklenice „zavařená“ sýrová srdíčka, musíte být okouzleni. Její sýry zkrátka milujeme! Kozičky žijí uprostřed čisté vysočinské přírody, paní Katka svoje srdce vložila nejen do péče o zvířata, ale i do samotné výroby… 🙂
Chateau Herálec Gourmet linie
Zámecká Gourmet linie je na světě
Konečně uzřela světlo světa naše nová řada Chateau Herálec Gourmet – všechny skvělé paštiky, rillety, nakládané cuketky z pole pod sýpkou, uzené kachní prso a spoustu dalších dobrot ze zámecké kuchyně si naši hosté mohou odvézt domů.
V nabídce jsou i domácí džemy, tipem našeho šéfkuchaře Michala je vynikající rebarborový s pomerančem. A samozřejmě náš klasický oblíbený špendlíkový džem. Moc dobře chutnají také mléčné dobroty z farmy v Úhořilce, jejich domácí sýry a mamánky… Tyto výrobky dnes doplňují čerstvou mouku z rodinného mlýna ve Střížově, která je u nás k mání ve 3 různých variantách, skvělé pečené musli Z Janovy pece, sušené ovoce od paní Kubové, anebo domácí med od pana Brabence z Herálce. Snažíme se tak nejen nabízet našim hostům domácí kvalitu, ale také podporovat místní dodavatele a výrobce. Hluboce věříme, že tato vzájemná pomoc je ku prospěchu všem. Těšíme na Vaši další návštěvu!
KOLEKCE ZÁMECKÝCH ZVÍŘÁTEK PRO TY NEJMENŠÍ NÁVŠTĚVNÍKY
Pro naše nejmenší návštěvníky jsme ve spolupráci s chráněnou dílnou CZPINS, která zaměstnává osoby se zdravotním hendikepem, vytvořili z našich speciálně potištěných zámeckých látek nádhernou kolekci zvířátek – medvídka, veverku a sovičku. S výjimkou medvídka, jsou všechna zvířátka obyvateli našeho zámeckého parku:-). A pokud půjdete potichu na procházku zámeckým parkem, určitě je tam potkáte… Roztomilé veverky v podobě malých polštářků pro panenky a větších měkoučkých polštářků zajisté potěší větší děti. A pro ty úplně nejmenší máme připravenou krásnou a veselou sovičku – puštíka.
Věříme, že udělají všem našim malým návštěvníkům radost:-).
Hřejivé deky z ovčí vlny
Milí hosté, na naše nové výjimečné deky jsme právem pyšní. Když jsme na Vysočině objevili tradiční ruční výrobu, která pracuje pouze s přírodními materiály a navíc má silnou rodinnou tradici, byli jsme nadšeni! Navíc vše, co vychází z umělecké tkalcovny ve Strmilově nese nejen pečeť vysoké řemeslné kvality, ale i citu pro detail. Rodina Kubákových se věnuje tkalcovství již po 6 generací, nejmladším příslibem rodinné firmy je sympatický a pracovitý Filip, který vystudoval textilní výtvarnictví v Jihlavě a poté byl rok na stáži v textilní umělecké dílně v Rakousku. Společně jsme vytvořili až 5 návrhů nadstandardně velkých dek, které se budou vyjímat v každém interiéru. Deky jsou utkané ze 100% ovčí vlny, tu v Strmilově zpracovávají od rouna. Pak přichází jeho kramplování, spřádání, barvení příze,… Naše zámecké deky se tkaly na nejširším stavu a poté byly speciálně počesané. Na každé dece jsou ručně vázané třásně. Dopřejte si i vy kvalitu nejvyšší třídy, která nejen hřeje, ale těší i svou krásou.
OBLASTNÍ GALERIE VYSOČINY V JIHLAVĚ VÁS ZVE NA ZAHÁJENÍ VÝSTAVY
Přijďte se podívat na některé z mnoha zajímavých výstav konané Oblastní galerií Vysočiny v Jihlavě v roce 2019.
Výtvarná Vysočina 2019, dne 21. 11. 2019 – 26. 1. 2020
Výstava představí výběr z aktuální tvorby členů Spolku výtvarných umělců Vysočiny (SVUV) a Klubu výtvarných umělců Horácka (KVUH).
Ze sbírek…
Stálá expozice OGV
kurátor: Jana Bojanovská
Nová instalace stálé expozice Oblastní galerie Vysočiny pod názvem Ze sbírek… je nyní k vidění v prostorách galerie na Masarykově náměstí 24, ve druhém a třetím patře.
Jan Hísek – Ostrov v lese, dne 13. 11. 2019 – 16. 2. 2020
kurátor: Radek Wohlmuth
Název nového výstavního projektu malíře a grafika Jana Híska (1965) je kombinovaný. Jde o složeninu konkrétního s představou, což může být zároveň základní obecný princip definující jeho tvorbu. V tomto případě se v první řadě jedná odkaz na jedno z vůdčích pláten z loňského roku, pojmenované Ostrov. K němu se pojí Hískovo vnímání Vysočiny jako „lesního“ místa, přičemž les pro něj významově a emotivně představuje pojem zahrnující v sobě stejně tak asociaci úkrytu, jako vzdálenosti nebo ticha. Rovinu osobní mytologie, která je u tohoto autora vždy důležitá, zastupuje intenzivní vzpomínka na obraz Korálový ostrov od Toyen z poloviny dvacátých let minulého století, tedy doby, kdy se v Kamenici u Jihlavy – tedy v bezprostřední blízkosti města, kde se výstava koná – narodila jeho maminka. Ta se však ještě v raném dětství spolu s rodiči odstěhovala, takže pro Jana Híska zůstal zdejší kraj s ohledem na rodinnou historii sice významnou destinací, ve skutečnosti však naprosto neznámým teritoriem, které má na jednu stranu důvod subjektivně prožívat, a na druhou zase představit v něm svou obraznost a sebe sama možná i s o něco větší mírou intenzity než jindy.
Naše dýně různých odrůd
Každý rok se na podzim pomalu loučíme na zámku s plody naší úrody, která je vždy díky našemu zahradníkovi velice bohatá. Důkazem toho jsou naše dýně různých odrůd, které dorůstají pod zámeckou sýpkou do opravdu obřích rozměrů a leckterý zahrádkář by nám je jistě mohl závidět. Velkou parádu nám v podzimním čase dělají nejenom na zámeckém nádvoří a při vstupu na zámek, ale můžete si na nich také pochutnat i v našem každoročním podzimním menu. A samozřejmě během halloweenské noci obří dýně rozzáří nejenom celý zámek, ale i pošmourné podzimní dny. Budeme se na podzim zase mít na co se těšit!
Zámek Chateau Herálec pomáhá dětem z vesnické školy v Herálci
Začátkem září 2015 jsme odstartovali nový nadační fond „Pro lepší start dětí z vesnické školy v Herálci“ za účelem podpořit zlepšení podmínek pro vzdělání dětí v místní Základní škole Herálec. Již dříve jsme se zapojili do projektu AHR ČR Start do života a podporovali jsme znevýhodněné děti z dětských domovů. Účelem bylo tyto děti efektivně zapojit do hotelové práce, a tím jim ulehčit vstup do běžného života. Ale cítili jsme, že s ohledem na charakter našeho působení na Vysočině, bychom se měli spíše podílet na podpoře dětí přímo tady v našem regionu.
Nadační fond Pro lepší start dětí z vesnické školy v Herálci je neziskovou organizací, která finanční prostředky získává pouze jako dobrovolný peněžní dar od hotelových hostů v symbolické výši 25 Kč. Vybraná finanční částka putuje na podporu projektů orientovaných na všestranný rozvoj této vesnické školy, jejich žáků a také pedagogů. Konkrétně z nadačního fondu budou financovány projekty z oblasti podpory rozvoje výuky, materiálního vybavení školy, učební pomůcky, dále školní a mimoškolní činnosti včetně volnočasových aktivit pro děti. Rovněž příspěvky půjdou na podporu pedagogů v oblasti vzdělání, zvyšování a prohlubování jejich kvalifikace.
Menší školy na vesnicích obecně bojují s nedostatkem peněz a jakýkoliv finanční prostředek jim může pomoci vylepšit vzdělávací podmínky pro děti. Vzdělání je klíč k budoucnosti, proto je důležité, aby děti z vesnic dostali stejnou šanci na kvalitní vzdělání jako děti z větších měst.
>> Archív Tipů a Novinek <<