Tipy zámecké paní

Alexandra Kasperová



Tipy zámecké paní Chateau Herálec

V této nové rubrice bychom Vás rádi inspirovali. Chateau Herálec leží v krásném kraji, a jak jsme postupně zjistili, na Vysočině žije spoustu šikovných lidí s nádhernými osobními, či profesními příběhy. Výjimečný sklář, výrobci kravských sýrů, chovatelé koz, medaři, rodina, která už 11 generací ručně vyrábí překrásné modrotisky, sběrači léčivých bylin, paní, která suší ovoce, výrobce těch nejskvělejších čokoládových pralinek: ti všichni, a mnozí další se stali našimi zámeckými dodavateli. Postupně Vám je všechny představíme. Začneme prázdninovými toulkami s mými dětmi, věřím, že v jejich rámci objevíme ještě spoustu nových zajímavých lidí a dáme Vám perfektní tipy na výlety. Nechte se inspirovat!

Alexandra Kasperová




 




Včelařský skanzen


Návštěva včelařského skanzenu na Vysočině

Na Vysočině necelých 8 km od našeho zámku, byl již při příležitosti 100 let organizovaného včelaření na Humpolecku pro veřejnost otevřen včelařský skanzen a stálá výstava ve Včelařském domě čp. 254 na Dolním náměstí v Humpolci.

Oslava stých narozenin humpoleckých včelařů Vám nabízí procházku minulostí. Členové spolku návštěvníky nechají nahlédnout do tajů svého oboru. Mezi šestatřiceti vystavenými úly nechybí například prapůvodní klát stejně jako nejnovější řemeslné včelí příbytky. Další včelařské nástroje a zajímavosti se skrývají ve včelařském domě a Vy si tak můžete dohledat i jakýkoliv údaj ze stoleté historie humpoleckého spolku. Rozhodně stojí za podívanou!




Ze zámku na farmu


Farmářský zážitek s buchtami ze zámku.

Navštívili jsme farmu rodiny Prokopových v nedalekém Humpolci a byli jsme okouzleni! Milý hospodář, spousta zvířátek a v zámecké kuchyni nám navíc před výletem nabalili do uzlíčku čerstvě upečené tvarohové buchty a křupavý bochánek chleba se sýrem z Úhořilky. Mňam, to byla dobrota! A co jsme všechno viděli? V první řadě jsme se seznámili s beranem Standou, který vládne asi 50 dalším ovečkám – mají černé hlavy a skvělý život, protože se pasou pod lesem na hektarových pastvinách v čisté vysočinské přírodě. Do pozornosti čtenářů tohoto příspěvku dáváme skutečnost, že náš oblíbený zámecký sommeliér se taky jmenuje Standa, a taky Prokop. Zelené pastviny si evidentně užívají i černé kravičky, hospodářství navíc doplňuje parta kachen s už vyvedenými mláďaty, králíci, slepice, perličky jsme jenom zahlédli a pak se nám kdesi schovali. Pejsci a kočička jsou na takovém statku samozřejmostí. Pan Prokop nám moc hezky vyložil historii jejich rodinného hospodářství, které zakládal ještě před válkou jeho dědeček. A my se moc těšíme, jak budeme návštěvu tohoto dalšího vysočinského skvostu doporučovat našim hostům.




 

 

Modrotisk Danzinger


Návštěva tradiční modrotiskové dílny.

Většinu tipů vždy získáváme od místních lidí, a na doporučení třeba našich zaměstnanců hodně slyšíme. K návštěvě jediné modrotiskové manufaktury v Čechách nás ovšem inspiroval skvělý časopis Venkov a styl. Řekli jsme si:  to by mohlo být krásné inspirující místo pro návštěvu i pro naše hosty a tak jsme vyjeli na výlet. V první řadě musím říct, že z Chateau Herálec to není na skok, ale taky to není daleko. Byť je Olešnice už na Moravě, nachází se ve výjimečném koutku na pomezí 3 krajů. Nebyli jsme ohlášeni, přesto  se nám pán Jiří Danzinger věnoval a provedl nás celou výrobou. V nevelkých prostorách původní modrotiskové dílny nám vysvětlil technologické postupy ruční výroby modrotisku. Jedná se o jeden  z nejstarších způsobů potiskování lněného a později bavlněného plátna.  To se potiskuje speciální směsí tekuté gumy podle tajného receptu /jak jinak!/, po proschnutí se látky barví ve velkých kádích s indigem. To dováží Danzingerovi z Pákistánu, kde se ještě stále pěstuje. Fascinující je, že látka je ponořena do indigové lázně, ale intenzita odstínu se určuje až vytažením látky na vzduch. To se v rámci jednoho cyklu barvení opakuje 8 – 10x.

Naše děti naslouchaly výkladu pana Danzingera velice pozorně, a stejně jako mně je nejvíc zaujaly dřevěné formy. Se zajímavými vzory si v dílně opravdu nemusí dělat starosti. “Máme jich v různé kondici víc jak 300. Postupně je restaurujeme, jak náročný je to proces ilustruje i fakt, že ročně se nám takto povede obnovit ne víc než 10 forem.” Stejně zaníceně nám pak majitel, barvíř i tiskař v jedné osobě vykládal o silné rodinné tradici, ve které představuje v jedné linii již 6. generaci tiskařů. Modrotisková dílna se datuje v Olešnici na Moravě již od roku 1816.  Tuto technologii výroby zde používají beze změn od roku 1849, přičemž tajemství barvířství rodiny sahá až do 16. století. Když jsme vybírali látky pro Chateau Herálec, protože moc fandíme tradicím a líbí se nám silná rodinná kontinuita, přišel do dílny malý Jiří. Tak nějak jsme cítili, že tady nebude problém předat řemeslo dál. A my držíme palce!




Rozhledna v Bohdaneči


Z rozhledny uvidíte krásný kraj.

Tento výlet jsme absolvovali s cílem poznat lépe našeho dodavatele skvělých ovocných moštů. Opětovně jsme projížděli krásnou Vysočinou a nedaleko Ledče nad Sázavou jsme se přiblížili k obci Bohdaneč. Upoutaly nás nově založené ovocné sady všude kolem, ale pokud vyrábíte ovocné mošty a pálíte výborné ovocné destiláty, jen to potvrzuje poctivost vašeho přístupu. Výrobna Agnes Zelená Bohdaneč je hned u krásného rybníku, všude bylo čisto – je fajn, když je prosperita spojena s odpovědností, zde to bylo cítit na každém kroku. Jelikož nemůžete vjet do Bohdaneče a nevidět obrovskou dřevěnou rozhlednu, rozhodli jsme se s dětmi, že ji určitě zdoláme. Stojí na nejvyšším místě obce, obklopena poli a sady a je z ní vidět daleko do okolitého kraje. Bohdanka, jak rozhlednu místní nazývají je s celkovou výškou 52,2 m nejvyšší stavbou svého druhu v Evropě. Výhledová plošina je ve výšce 42 m. Když jsme se šplhali nahoru, napočítali jsme 217 schodů. Kolem bylo vidět téměř idylický kraj, chovají zde početná stáda ovcí, skotu, ryby, Zelená Bohdaneč je největším chovatelem včel v České republice. V prodejně Agnes jsme si potom koupili domácí kopečkovou zmrzlinu, a taky skvělý chleba z místní pekárny. A nemohly chybět neuvěřitelně dobré ovocné mošty. V Bohdaneči se nebojí experimentovat, a tak k tradičním jablečným a hruškovým přidávají třeba celer, zázvor nebo mrkev. Chutnají všechny skvěle! Dokonce i našim konzervativním dětem, které musím často nutit objevovat nové věci a chutě – ale zde to šlo samo. Navíc jsme mošty zařadili jako 100% čisté přírodní produkty i do našich detoxikačních programů. Rozhodně návštěvu doporučujeme.


Tato webová stránka používá pro účely poskytování služeb soubory cookie. Používáním stránky vyjadřujete svůj souhlas s používáním souborů cookie. Více informací.